En influencer tjänar pengar genom att publicera sponsrade inlägg i kanaler som Instagram och Youtube. Om du har en bra mobil, en inspirerande attityd och är redo att jobba hårt kan även du bli en influencer. Det är viktigt att följa lagar och regler om hur du får göra reklam – och att ta bra hand om ditt främsta arbetsverktyg, din mobil. 

Begreppet ”influencer” var för några år sedan helt okänt, men nu dyker det upp överallt. Influencers har förändrat annonsbranschen och är idag en viktig del i många företags digitala marknadsföringsstrategi. Här får du reda på mer om hur det är att jobba som influencer, hur de tjänar pengar samt varför företag vill arbeta tillsammans med dem.

Vad är en influencer?

En framgångsrik influencer har lyckats bygga upp ett förtroende hos ett stort antal följare som regelbundet tar del av inlägg i olika sociala kanaler. Instagram, Youtube och bloggar är de vanligaste plattformarna som influencers använder för att inspirera och motivera sina följare. De flesta inläggen utgörs av vardagliga uppdateringar.

Med mobilen i högsta hugg

smartphone mobilMobilen är det viktigaste arbetsverktyget. En mobil med en bra kamera bör alltid finnas med för att dokumentera vardagen och roliga upptåg. En mobil med en stor skärm, som exempelvis en iPhone XR, är en typisk influencermobil. En bra mobil samt ett skyddande iphone xr skal är en bra investering för dig som vill bli en influencer. Det är viktigt att uppdatera ofta, gärna flera gånger dagligen, för att skapa en trogen följarskara.

Hur tjänar en influencer pengar?

En influencer tjänar pengar genom att publicera sponsrade inlägg. Det kan antingen vara ett inlägg med affiliatelänkar eller ett betalt samarbete med ett företag eller en organisation. De senaste åren har flera influencers fällts för smygreklam när de inte tydligt märkt ut att deras inlägg är ett betalt samarbete. I takt med att branschen växer har även riktlinjer om annonsmärkning blivit striktare.

Branschen blir allt mer etablerad och det är numera vanligt att företag i olika storlekar arbetar med influencers. Det finns många fördelar med influencermarknadsföring, bland annat ökad varumärkeskännedom och möjligheten att komma närmare målgruppen. Annonsörerna har dock börjat ställa högre krav, framför allt när det gäller varumärkesbyggande. En influencer bör ses som en form av ambassadör för företaget. Om influencern har många följare kan hens rekommendationer ha stor effekt på försäljningen. Ibland räcker det med att influencern tar kort på en produkt med sin mobil och lägger upp på Instagram för att produkten ska sälja slut.