Bloggande har gått från en privat hobby-verksamhet till en enorm miljardindustri och varje dag följer tusentals svenskar olika bloggar, både internationella och inhemska. Att kunna bli rik på sin blogg syntes närmast vara en fantasi fram tills för bara något årtionde sedan men idag är det många som tjänar en bra slant på den.

Bara för att du har börjat driva en blogg så innebär det dock inte att du genast kan sluta med ditt dagjobb och det krävs mycket tid och energi för att lyckas. Visst finns det bloggare och influencers som har nått ut till enorma massor, som exempelvis Blondinbella, men den största majoriteten har bloggandet som en sidoverksamhet.

Har du vad det krävs?

Alla experter är överens att en bloggare måste kunna sitt ämne mycket väl för att kunna dra åt sig en publik, men också vara skicklig på hur bloggen i sig ska skötas. Idag finns det bra utbildningar för den som är intresserad: Läs mer här för få grundlig information om vilka kurser om är tillgängliga och varför de kan passa just dig. Om du driver en blogg som handlar om ekonomi, exempelvis den finska Tjejerna Placerar så är det självfallet viktigt att veta mycket om ämnet, men det gäller även om du driver en helt annan typ av blogg då du måste kunna saker som finansiell hantering och redovisning då det faktiskt handlar om ett företagande.

Öka kunskapsnivån

Utbildning handlar alltså om två sidor av samma mynt: dels att veta mer om det du bloggar, dels att sköta bloggen väl. Andra exempel än ekonomi är språk: om du är bra på språk kan du både blogga om just det men också översätta din blogg för en bredare publik och svara på läsarnas kommentarer. Är du duktig på design kan du förmedla dina kunskaper med tips och råd, men också se till att bloggen ser riktigt snygg ut.