Den som vill bli ett riktigt bloggproffs måste uppdatera sin blogg ofta, allra helst också de dagar då det inte finns tid. Hur gör man för att lyckas med detta?

Kalender och anteckningsbokDet finns funktioner i de flesta bloggplattformar som låter dig bestämma en tidpunkt för när ett inlägg ska publiceras. Detta innebär att om du ska åka till Thailand i två veckor behöver du inte uppdatera din blogg när du är där. Skriv inlägg innan du reser, och ställ in publiceringsfunktionen, så att inläggen publiceras ett och ett med några dagars mellanrum. Det här förutsätter dock att din blogg handlar om ett ämne som inte alltid behöver vara helt aktuellt. Om du bloggar om politik och ofta kommenterar de senaste nyheterna i dina inlägg får du helt enkelt strunta i att uppdatera bloggen. Eller så lägger du in en disclaimer högst upp om att inlägget är skrivet i förväg. Om du har en trogen läsekrets kan de nog acceptera några sådana inlägg.

Om du istället bloggar om bakning, ger tips på hur man mekar med sin cykel, eller har en blogg om hur man kan sy om kläder från de svenska lågpriskedjorna, då har du inte detta problem. Då kan du i lugn och ro skriva inläggen hemma och få dem utportionerade under den tid du är borta.

Hitta inspiration

Det är dock inte alla bloggare som har ett gäng inlägg på lager. Du kanske är en av dem, och detta kanske beror på att du bara bloggar när du känner dig inspirerad? Det går dock att träna sig i att hitta inspiration när man behöver den. Många bloggare jobbar på detta sätt. Avsätt en timme eller två varje kväll, eller i alla fall någon gång i veckan, till att gå igenom källor där du brukar hitta inspiration. Det kan vara text-tv, dagstidningar eller andra bloggar. Gör du det här regelbundet blir det lättare att skriva inlägg regelbundet, och du kan bygga upp ett lager av bloggposter inför en längre resa.