Allting blir mer digitalt. Många av oss jobbar på distans. En stor del av alla våra inköp sker på nätet. Kanske är det därför fullt naturligt att även investera digitalt. Kryptovalutor har fått stor uppmärksamhet på grund av sin otroliga utveckling. Med rätt timing kan du tjäna stora pengar.

Vad som kännetecknar de digitala alternativen är ökad frihet. Tack vare olika tjänster på nätet kan du äntligen göra saker dygnet runt. Du behöver inte hålla koll på öppettider och snällt vänta tills personalen slår upp dörrarna. En intressant tanke är hur de flesta av oss inte längre behöver besöka vanliga bankkontor. Hela din privatekonomi kan skötas på nätet. Där ingår givetvis sparandet.

Fördelen med att ha ditt sparande på nätet är att du får ökad kontroll. Det är ett absolut måste om du tänkt ge dig på kryptovalutor eller till exempel aktier med hög risk. I så fall krävs verktyg så att du kan följa utvecklingen och snabbt agera. Vill du se ethereum kurs är du bara ett klick bort. Samma gäller för andra kryptovalutor som bitcoin eller litecoin.

Vad är fördelarna med kryptovalutor?

En av tankarna med kryptovalutor är att minska beroendet av storbanker och traditionella betalningsmedel. Även vanliga valutor kan falla snabbt i värde och i många länder har vanliga småsparare fått se sina pensionsbesparingar gå förlorade på grund av hyperinflation. De flesta valutor är inte längre bundna till något med fysiskt värde, till exempel guld. Deras värde är vad institutionen som ger ut valutan säger att den är värd. För Sverige och svenska kronan handlar det om Riksbanken. Kryptovalutor är ett steg bort från sådana så kallade fiatvalutor. Än så länge är kryptovalutor en ny företeelse, men många menar att de hör framtiden till.

  • Kryptovalutor kan bli framtidens betalningsmedel
  • Plattformar på nätet gör det enkelt att växla mellan kryptovalutor och fiatvalutor
  • De som är med tidigt bygger upp kunskap och erfarenhet som blir ovärderlig i en ännu mer digitaliserad värld.
  • Du kan tjäna stora pengar genom att köpa/sälja kryptovalutor vid rätt tillfälle

Vilka är de stora kryptovalutorna?

Idag finns det så många kryptovalutor att det blir omöjligt att lista alla. Dessutom dyker nya kryptovalutor upp med jämna mellanrum. Egentligen räcker det långt att ha koll på fyra av de största.

  • Bitcoin – En kryptovaluta som grundades 2009 och sedan dess varit något av flaggskeppet som gått i bräschen för utvecklingen. I mars 2021 var en enda bitcoin värd smått ofattbara 465 000 kr.
  • Ethereum – Kallas även Ether och är näst mest populär efter bitcoin. Den har också sett en riktigt bra utveckling och många menar att den går en ljus framtid till mötes.
  • Ripple – Ytterligare en kryptovaluta som främst är tänkt som en betalningslösning för att förenkla internationella överföringar. Bland annat har Santander, Bank of America och American Express visat intresse, vilket tyder på att Ripple kan vara en het investering.
  • Litecoin – Litecoin har stora likheter med bitcoin men antalet litecoin är mycket större. Det gör att överföringar går enklare och snabbare. Kryptovalutan visar att det sker en ständig utveckling och det kan komma nya kryptovalutor som löser problem med de tidigare alternativen.

För att summera finns det massor av kryptovalutor som är värda att satsa på. Kom ihåg att värdet på kryptovalutor kan förändras mycket snabbt.