Som frilansande skribent eller bloggare är chansen stor att du tar uppdrag från flera olika arbetsgivare. Då kan det också vara krångligt att hålla reda på exakt hur mycket du kommer få ut i bruttolön i slutet av månaden. Så hur ska du gå tillväga för att hålla koll på din lön som frilansare?

När du arbetar som frilansande skribent är du normalt själv ansvarig för att betala in korrekt skatt till Skatteverket. Det betyder att du har flertalet fakturor att hålla reda på. Vissa väljer att betala in skatt varje månad, andra väljer att betala allt i en klumpsumma i slutet av månaden. Det finns inget rätt och fel utan du väljer själv vad som passar dig bäst.

Ta hjälp av ett faktureringsbolag

Om du själv inte vill lägga tiden på att fakturera kunder och ha kontakt med Skatteverket kan du ansluta dig till ett faktureringsbolag. De skickar ut dina fakturor till kunderna och betalar in alla skatter och avgifter innan de betalar ut till dig. När du loggar in på ditt konto är det enkelt att räkna ut din bruttolön och anpassa dig efter detta. Du får mer tid till att skriva och slipper tänka på det administrativa arbetet.

Fakturera via firma istället för att starta en enskild firma

Det är normalt mycket smidigare att använda sig av ett fristående faktureringsbolag istället för att starta en egen firma. Som frilansande skribent kan din inkomst variera från månad till månad och det kan vara svårt att hålla koll på lönen och hur mycket du tjänar. När du är ansluten till ett faktureringsbolag har du alla fakturor samlade på samma ställe och behöver inte tänka på när eller hur du ska betala in skatt. Då slipper du oroa dig för att du ska åka på onödig restskatt i efterhand.