Fransk bulldog fotad med smartphoneDet finns så otroligt många bloggar nu för tiden, nästan var och varannan person har en blogg och det är inte så enkelt att stå ut i mängden och nå fram genom det brus som bloggosfären idag består av. Att starta en blogg och bara tänka att du ska skriva lite om dina egna tankar, om ditt liv och din vardag, det kommer inte funka.

Vi har tidigare skrivit om hur du bloggar som ett proffs, och idag ska vi rikta in oss på att prata om nischer. 

Det gäller för dig att nischa din blogg om du vill att den ska bli stor och framgångsrik. Du behöver hitta ett område och ett ämne där det finns stort intresse bland folk, och där det inte redan finns en massa bloggar som redan uppfyller allt det som är intressant om ämnet. Här är några tips på olika nischer inom bloggvärlden:

  • Modebloggen är en vanlig nisch som har blivit ganska mättad – om du ska slå igenom som modebloggare krävs det verkligen något extra för att lyckas locka till sig en stor läsarskara.
  • Mammabloggen är fortsatt populär, och om du skriver på ett spännande och intressant sätt från det att du inleder din graviditet tills det att du föder barn så är chansen stor att många hittar till dig och fortsätter läsa. Graviditetsbloggar är otroligt populärt.
  • Matbloggar är det många som tycker om, särskilt om du riktar in dig på något specifikt, till exempel vegetariskt, LCHF eller liknande.
  • Fotobloggar som är fyllda med tips och råd gällande foto och vackra bilder är något som tilltalar många, så om du är en hejare med kameran är det här en bra inriktning att ta på bloggen
  • Inredningsbloggar finns det gott om, särskilt när det handlar om shabby chic eller ljust och fräscht, så där är det kanske inte jättelätt att stå ut bland mängden, men hittar du en specifik del eller stil som det inte skrivs så mycket om av andra kanske du är något på spåren.
  • Träningsbloggar är något som vuxit mycket i popularitet i samband med den stora träningsvågen. Vill du stå ut så skippa alla selfies i gymspegeln utan försök få med fler delar av träningen och livet runt träningen.
  • Politiska bloggar har alltid något nytt att skriva om, en av de bloggar som hittat en tydlig och intressant nisch är ”Inte rasist, men” som bloggar om Sverigedemokraterna och andra som gör rasistiska uttalanden och aktioner.