En influencers vardag handlar mycket om att förmedla budskap från aktörer som önskar synas i en vältrafikerad kanal. Det kan vara helt vanliga inlägg på sociala medier eller mer avancerade kampanjer i flera kanaler.

Kreativa reklamfilmer är vanligt förekommande när influencers förmedlar kommersiella budskap, men hur ser det ut bakom kulisserna på den här typen av inspelning? Häng med för att veta mer om reklam i sociala medier!

Kreativa arbetet

influencerÄven om många influencers är påhittiga och har förmågan att engagera läsare är det i regel ett helt team som står bakom reklamfilmerna som publiceras i sociala medier. En idé byggs upp i samarbete mellan influencern och avsändaren (varumärket) innan filmen spelas in. Därefter ser professionella kreatörer inom postproduktion sedan till att allt blir perfekt i den slutliga versionen av filmen. Förutom att riktiga proffs fixar allt från redigering till teknik är fördelen med postproduktion att influencern kan fokusera på att göra ett bra jobb framför kameran istället för att ägna tid åt andra mer tekniska inslag.

Stora influencers som YouTubern Lisa Anckarman är ett exempel på hur influencers samarbetar med välkända varumärken i kommersiella produktioner. Hon har varit ansiktet utåt för olika typer av varumärken och via dessa samarbeten har Anckarman publicerat reklamfilmer på sina sociala mediekanaler. Reklamfilmerna är professionellt redigerade och påminner fullt ut om en vanlig reklamfilm på TV.

Reklam i sociala medier

I takt med att sociala medier tagit över mediebruset har också nya lagar tillkommit i syfte att reglera marknaden. Konsumentverkets jurist Charlotte Söderlund understryker vikten av att reklammärkning i sociala medier ska vara tydlig:

”Vid en snabb scrollning ska det vara lätt att välja bort”.
För dig som önskar veta mer om reklamreglerna i sociala medier är tipset att läsa mer på Konsumentverkets hemsida.