Att jobba som bloggare kan vara ett bra sätt att tjäna pengar samtidigt som du får ägna dig åt att fördjupa dig i ämnen som verkligen intresserar dig. Men vad behöver du tänka på som egenföretagare och bloggare?
Att kunna försörja sig på att blogga om ämnen som känns intressanta är få förunnat, för de flesta är ju arbetet ett sätt att tjäna pengar och inte så mycket mer. Ett nödvändigt ont för att få livet att fungera. Men även om bloggande på det sättet är ett annorlunda jobb fungerar det rent administrativt i stort sett som vilket företagande som helst. Det första du ska göra är att registrera ditt nystartade företag på en tjänst som guldbolag.se, det gör du för att synas för potentiella kunder. Därefter är företagandet inte så komplicerat som du kanske kan tro.
Som att driva vilket företag som helst – nästan
Kanske känner du, liksom många andra som har ett intresse för att skriva, att det är skrivandet i sig som lockar snarare än företagandet. I det läget kan det inledningsvis kännas överväldigande att starta eget. Det är helt plötsligt mycket som ska redovisas. Faktum är dock att det inte är så svårt.
Bra tips för en nybliven egenföretagare som bloggar:
- Skaffa ett bokföringsprogram redan från start. Det finns bra och enkla gratisalternativ.
- Ta vara på fördelarna. Kontorsmaterial och annat som du upplever att du behöver i ditt arbete. Köp det på företaget, redovisa och spara kvittona.
- Skriv ned ALLT, vilken idé som helst kan vara fröet till något större.
Viktigt att ha koll på som bloggare
Det finns dock några faktorer som är särskilt viktiga att ha koll på för den som har ambitionen att tjäna pengar på bloggande. Om du till exempel ibland får varor skickade till dig från andra företag i syfte att marknadsföra dem så kan de betraktas som ersättning för ditt arbete. Du måste då redovisa värdet av varorna i din deklaration (du deklarerar dem enligt marknadsvärdet, priset de betingar i butik). Vid enstaka inkomster kan du redovisa dem som tjänsteinkomst.
Du måste dessutom tydligt markera när dina inlägg är marknadsföring. Det fastslogs inte minst i en dom som nyligen utfärdades av Konsumentverket mot bloggaren Kenza Zouiten. Även när det bara rör sig om foton där du till exempel bär en viss produkt, som var fallet i den nämnda domen.