Allt fler startar sin egen Youtube-kanal i hopp om att bli kända och få många följare. De flesta delar med sig av sitt vardagliga liv i så kallade vloggar som kan handla om lite vad som helst. Men det finns även de som har ett tema i form av smink, mode, spel, mat eller något annat.

Konkurrensen är hård och för att lyckas måste du lägga stort fokus på redigering. De flesta filmar allt material först och väljer att redigera filmen i efterhand i lugn och ro. Vissa tar även hjälp från professionella redigerare om de har råd. Om du hellre vill lära dig om filmredigering kan du klippa och editera dina filmer på egen hand. Var dock beredd på att det tar en del tid.

Tänk på ljus och ljud

Om din film är av dålig kvalitet när det gäller ljus och ljud kommer inte många att titta på den. Det kan därför vara värt att investera i en bra vlogg-kamera och tillhörande utrustning. Det går även att redigera ljus och ljud i efterhand. Det viktigaste är att det håller samma nivå under hela filmen och inte skiftar. Lek med ditt redigeringsprogram och var inte rädd för att testa olika funktioner och effekter.

En röd tråd och tydliga övergångar

Det är viktigt att dina Youtubefilmer har en tydlig röd tråd när det gäller innehåll och inte hoppar hej vilt. Då blir det svårt för tittarna att förstå vad det är du vill förmedla och vad din kanal står för. Det är också viktigt att dina filmer har tydliga och smidiga övergångar när det är dags att byta sekvens. Här kan du med fördel lägga till en ljudeffekt eller liknande för att förstärka bytet. Håll samma tema genom alla videor för ett tydligare och starkare varumärke.