En blogg behöver inte leda till en karriär som ledarskribent och debattör för att betala sig, den kan göra det ändå. Så länge en blogg har trafik går det att tjäna pengar på den på alla möjliga sätt. Man bör dock inte rikta in sig på att tjäna pengar till en början, utan först satsa på att skapa en så bra blogg som möjligt. Ju bättre blogg, desto mer pengar kan du tjäna på den.

Att ha en bra blogg innebär inte bara att man ska få besökare till den. Det måste även gå lätt att hitta information på den, och layouten får inte vara för rörig. Hur rörig den kan vara beror lite på vad bloggen handlar om, och till vilken målgrupp den vänder sig.

Hur tjänar man då pengar på sin blogg, om man har besökare? Det finns lite olika sätt. Det första, och kanske minst eleganta, är att ta betalt av företag för att skriva om dem. Problemet är att det här lätt genomskådas, och att det kan minska din trovärdighet som bloggare. En del skriver klart och tydligt ut att inlägget är sponsrat, men även detta kan minska trovärdigheten.

Reklam och länkar

Ingen tycker egentligen om reklam, men om reklamen anknyter till temat på sajten i stort så kommer den inte att störa lika mycket. Google har ett system där man som bloggare kan välja att visa annonser på sin sajt, inom ämnen som man själv väljer. Detta blir man sällan rik på, men Google är generösa när de delar pengarna mellan sig själv och sajtägaren.

Affiliate-länkar, slutligen, kan förekomma både i form av annonser och i vanlig text. Flera företag erbjuder sajtägare att lägga upp annonser, och för varje person som klickar på annonsen får sajtägaren pengar. Om länken går direkt till en produkt som går att köpa får den som länkar en liten del av summan varje gång någon kommer via länken och slutför ett köp, blir medlem på sajten eller något liknande.